Wat is een negatieve stroomprijs? Ontdek hier de voordelen

Laadpalen

Bij het lezen van de titel denk je waarschijnlijk: “ Negatieve stroomprijzen, wat houdt dat precies in?” Wij nemen even de tijd om je de belangrijkste dingen die hier betrekking op hebben samen te vatten. Afgelopen zomer was de stroomprijs in België en Nederland fors ‘negatief’. Het aantal uren per maand met een negatieve prijs steeg in 2024 met 82% t.o.v. 2023. Deze negatieve trend zal vaker voorkomen in de toekomst.

Wat betekent dit nu voor jouw energiefactuur? Waar moet je op letten en welke gevolgen heeft dit als je niet optimaal omspringt met je energie opslag?

Wij leggen het graag voor jou uit:

Wat is negatieve stroomprijs?

Bij een negatieve stroomprijs zakt de prijs van de elektriciteit tijdelijk onder nul. In die mix van de combinatie van kernenergie en gascentrales komt nu ook de hernieuwbare energie meer en meer aan bod.  Door dit groeiende aanbod zonne-en windenergie zal deze situatie veel vaker voorkomen in de toekomst. Op momenten dat er zo’n overaanbod is van elektriciteit ontstaan er dus negatieve prijzen. Je betaalt dus niet voor energie maar je krijgt geld voor je elektriciteit.

Opgelet: ook wanneer de stroom negatief is, betaal je nog wel een minimum aan energiebelasting/ kWh. Dit wordt verrekend op je energiefactuur.

Waarom gaan stroomprijzen onder nul?

Negatieve stroomprijzen ontstaan dus door een overschot aan elektriciteit, vaak tijdens uren met lage vraag. Vooral in de zomermaanden juli en augustus 2024 doken de energieprijzen onder nul met een gemiddelde van 404 uren per jaar. Ten opzichte van 2022 is dit al een verdrievoudiging.

De hoeveelheid beschikbare elektriciteit is in de zomermaanden groter dan in de wintermaanden en doordat er fors geïnvesteerd is in hernieuwbare energie, ligt voor een bepaalde periode de stroomproductie hoger dan het verbruik. Op dat moment dalen de stroomprijzen onder nul.

Als je een dynamisch contract hebt als consument kan je hier een voordeel mee doen.

Wat doe je bij een negatieve stroomprijs?

De meeste consumenten hebben nog een vast of variabel tarief bij hun energieleverancier. Omdat de stroomprijs op bepaalde uren onder nul gaat, heb je vooral voordeel als je een dynamisch contract hebt.

Het is dus belangrijk om je opgewerkte energie slim te sturen. 

Hoe kan je profiteren van de negatieve stroomprijzen?

Iedereen die zijn opgewerkte energie slim stuurt, profiteert van de negatieve stroomprijzen.

Hier zijn enkele manieren waarop je kan profiteren:

  • Laad je elektrische auto op dit moment: als je een elektrische auto hebt, kan dit het ideale moment zijn om je voertuig op te laden. Met negatieve energieprijzen krijg je "gratis" energie om de batterij van je auto vol te krijgen!
  • Zet je energievretende toestellen op:  zet apparaten aan die normaal veel energie verbruiken, zoals een wasmachine, vaatwasser of droger. Dit is het moment om je huishoudelijke klusjes te doen zonder je zorgen te maken over de kosten!
  • Slimme thermostaat: als je een slimme thermostaat hebt, kun je deze instellen om je huis op te warmen of af te koelen tijdens negatieve prijsperiodes. Je kunt zo je energieverbruik timen voor maximale kostenbesparing.
  • Energie opslag: als je een energieopslagsysteem hebt (bijvoorbeeld thuisbatterijen), kun je het gebruik van energie opschorten voor latere momenten. Tijdens negatieve prijzen sla je energie op die je later kunt gebruiken wanneer de prijzen weer stijgen. 
  • Curtailment: dit is een term die gebruikt wordt om een manier en een balans te vinden tussen de vraag en aanbod van elektriciteit. Dit gebeurt door een slim energie management systeem te gebruiken dat het energieverbruik en energieopslag voor jou gaat managen.

Moet je dit allemaal manueel doen en aan denken als de stroomprijs negatief is? Uiteraard niet, ons MWS systeem doet dit allemaal automatisch en houdt rekening met de timing én het gebruik van de energie vretende toestellen op het juiste moment.

Een slim energie management systeem is een mooie kans om je energieverbruik efficiënter te maken.

Karen Vanhoren

Wat denk jij, lijkt het interessant om in deze momenten energieverbruik te optimaliseren?

Contacteer ons vrijblijvend voor informatie over ons eigen ontwikkeld energie management systeem, MWS ( meten, weten, sturen).