Waar plaats je het best een laadpaal?

Laadpalen

Wanneer jij een laadpaal wil installeren, vereist dit een zorgvuldige planning en weloverwogen keuzes. Het is daarom belangrijk om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan zodat de installatie vlot verloopt.

In deze blog geven we je enkele tips voor het plaatsen van een laadpaal zowel thuis als op kantoor. Tips kunnen elkaar overlappen, maar het doel blijft hetzelfde: comfortabeler wonen én werken.

Tips voor particulieren: thuis laden

Tip 1: Plaats je laadpaal strategisch  

Voor jouw eigen gemak is het belangrijk om de laadpaal te laten plaatsen op een plek waar je je auto het vaakst parkeert. Of dit nu in de garage, onder een carport of op de oprit is, kies de locatie die het dichtst bij je parkeerplek ligt. Hierdoor voorkom je het gebruik van extra lange kabels om je auto te bereiken.  

Tip 2: Bescherm je laadpaal tegen weersomstandigheden

Bescherm je laadpaal tegen sneeuw, direct zonlicht en regen. Als je laadpaal buiten staat, overweeg dan een afdak om de levensduur van de laadpaal te verlengen.

Tip 3: Toegankelijkheid en veiligheid

Zorg ervoor dat de laadpaal goed bereikbaar is voor dagelijks gebruik (zonder obstakels) en voldoende ruimte biedt om de kabels aan te sluiten. Dit gaat ook gepaard met de veiligheid van de laadplaats. Plaats daarom de laadpaal op een goed verlichte plek, vooral als je 's avonds laat of 's ochtends vroeg je auto moet opladen.

Tip 4: Voorzie elektrische aansluitingen 

Om hoge installatiekosten en verminderde efficiëntie te vermijden, plaats je de laadpaal dicht bij de bestaande elektrische aansluitingen. Dit minimaliseert ook de noodzaak voor extra kabels en houdt de kosten laag.

Koppel je zonnepanelen met je laadpalen

Tips voor bedrijven: laden op het werk

Tip 1: Installeer je laadpaal strategisch  

Plaats laadpalen op parkeerplaatsen die dicht bij de ingang van het gebouw liggen of waar de persoon zijn laadkabel eenvoudig kan aansluiten. Op die manier wordt het praktisch voor werknemers of bezoekers om hun auto op te laden, zonder dat ze een lange afstand moeten afleggen.

Tip 2: Zorg voor duidelijke signalisatie

Zorg voor duidelijke markeringen of signalisatie aan de parkeerplaatsen voor laadpalen. Dit helpt bezoekers en werknemers om snel te zien waar ze hun auto kunnen opladen en voorkomt verwarring. Overweeg het schilderen van parkeerplaatsen in het groen of het plaatsen van opvallende bordjes die aangeven waar elektrisch laden mogelijk is.

Tip 3: Zorg voor voldoende laadpalen

Analyseer het aantal werknemers met elektrische auto's en de dagelijkse bezoekers om te bepalen hoeveel laadpalen nodig zijn. Als duurzaamheid en groene energie deel uitmaken van de groeiplannen van je bedrijf, houd dan rekening met toekomstige behoeften aan laadpalen voor elektrische auto's.

Tip 4: Beveilig je laadpalen  

Beveilig laadpalen die exclusief voor werknemers bedoeld zijn met een badgesysteem. Voor bezoekers kun je laadpalen publiek toegankelijk maken zonder extra toegangscontrole, maar zorg wel voor een standaard beveiligingssysteem om vandalisme te voorkomen.

Tip 5: Integreer laadpaal met energiebeheer

Optimaliseer je elektrisch wagenpark door laadpalen te integreren met een slim energiesysteem.

Je laadpaal slim gebruiken? Kom het te weten in onze blog

Jimmy Lemmens

Heb je geen idee waar je jouw laadpaal moet plaatsen?

Wij adviseren je graag over de beste locatie voor je laadpaal, zowel thuis als op kantoor. Ons team staat voor je klaar om je te helpen!