Thermische batterijen: comfortabel en energie-autonoom verwarmen

Elektriciteit

Een belangrijk thema in de energietransitie is hoe we overtollige energie nuttig gaan gebruiken. In eerste instantie denken we dan uiteraard allemaal aan een “batterij waar we elektriciteit in opslaan”. In de volksmond noemen we dit een thuisbatterij, maar een minder gekende optie is de thermische batterij.

Dit type batterij kan in élke woning geplaatst worden en draagt bij aan een nog belangrijker thema: de uitfasering van fossiele brandstoffen. 

Je denkt misschien meteen:” Wat is dat dan? Ik heb hier nog nooit van gehoord?”. In deze blog leggen wij het jou graag uit.

Wat is een Thermische batterij?

Een thermische batterij gaat overtollige energie omzetten in warmte, of ook wel thermische vermogen. Diezelfde warmte wordt dan opgeslagen om de woning op een later tijdstip te verwarmen en/of om warm sanitair water te voorzien (indien er warm water wordt gevraagd).

Het speciale aan deze batterij is dat de thermische opslag niet in water gebeurt, maar in Phase Change material (PCM).

De meeste mensen gebruiken dit nu al in de vorm van warmtepads. Warmtepads worden bijvoorbeeld veelvuldig op skivakantie gebruikt om die koude handjes/voeten terug op te warmen. Het leuke aan die warmtepads is dat we die onbeperkt kunnen hergebruiken door ze in de microgolf op te warmen. De stof die in die warmtepads en dus ook in onze thermische batterij gebruikt wordt, zijn zoutkristallen.

Ben je op zoek naar de juiste installatie voor jouw woning of bedrijf? Ontdek onze totaaloplossingen.

Wat zijn de voordelen van een thermische batterij?

Doordat onze thermische batterijen hoofdzakelijk bestaan uit PCM (zoutkristallen), hebben we een aantal voordelen vergeleken met andere warmte en elektrische opslagsystemen zoals thuisbatterijen, warmtepompboilers, elektrische boilers…. Ik som ze graag even op:

  • PCM bestaat uit zout dus deze batterij is 100% milieuvriendelijk én recycleerbaar.
  • PCM (zout) is zéér efficiënt in 2 processen, namelijk warmteopname en -afgifte wat ervoor zorgt dat een thermische batterij ultra compact is.
  • PCM (zout) is niet onderhevig aan slijtage m.a.w. zo goed als onuitputbaar.
  • PCM (zout) heeft de eigenschap om zeer weinig van zijn opgeslagen energie te verliezen. Per 24 uur is dat zo’n 0,649 kilowattuur.

Dankzij deze voordelen is een thermische batterij een betrouwbare toevoeging/alternatief voor thuisbatterijen, warmtepompboilers, warmtepompen, elektrische boiler…. De vraag die ons nu nog rest is: hoe werkt deze installatie nu?

Hoe werkt een thermische batterij?

De batterij bevat een vloeibaar zout dat we elektrisch kunnen opwarmen tot ± 70°C, maar die opwarming tot 70 graden gaan we uiteraard niet zomaar doen.

Dit gaan we doen met een modulair elektrisch element (dat kan schakelen tussen 0-3000w) dat we gaan aansturen met overtollige elektriciteit die afkomstig is van onze zonnepanelen of elektriciteit die we slim kunnen aankopen via een dynamisch tarief.

Indien de thermische batterij volledig is opgeladen, hebben we 170 tot 360 liter warm water ter beschikking.

Doordat de thermische batterij is uitgerust met 2 warmtewisselaars kunnen we jouw bestaande cv-installatie (gas, mazout, warmtepomp) tot 60% per jaar minder gaan laten draaien. Dit zorgt voor een serieuze besparing op jouw energiefactuur en bijdraagt tot een hogere zelfconsumptie van overtollige energie.

Dit doen we door de aanlegtemperatuur van zowel koud water (sanitair water) als de retour van jouw afgiftesysteem (radiator,vloerverwarming) richting jouw cv-installatie, hoger te leggen bij een warmtevraag vanuit de woning. Hierdoor zal jouw cv-installatie de gevraagde ingestelde temperaturen al meten en ook aangeven wanneer deze al dan wel of niet in actie moet schieten. 

Veelgestelde vragen over de thermische batterij

Wat zijn de voordelen van een thermische batterij? 
Wanneer de batterij wordt ingezet in combinatie met PV-panelen en een dynamisch tarief, dan wordt bijvoorbeeld een “douchke nemen” wel 75% tot 100% energiezuiniger.

Lees alles over de voordelen van zonnepanelen in onze blog.

In de thermische batterij kan 7 tot 12 kilowatt worden opgeslagen. Ook is het warmteverlies relatief klein, per 24 uur is dat zo’n 0,649 kilowattuur.

Daarnaast is het apparaat een derde kleiner dan een gemiddelde (warmtepomp)boiler en werkt die sneller en efficiënter dankzij de warmteopname en -afgifte. Door het gebruik van zout kan er meer energie opgeslagen worden in een kleiner formaat: hierdoor is het systeem ideaal voor kleine technische ruimtes.

Wat is de levensduur van de thermische batterij?
De garantie is tien jaar, dus de levensduur is hier een veelvoud van. Er zitten geen onderdelen in die aan slijtage onderhevig zijn. Een thermische batterij heeft ook geen jaarlijks onderhoud nodig, wat dan weer extra tijd en kosten uitspaart.

Wat zijn de uitdagingen voor een thermische batterij?
Het gewicht is een uitdaging als de installatie op de bovenverdieping moet komen te staan, maar daarvoor zijn er uiteraard oplossingen. Het mooie aan het apparaat is dat het overal in huis geplaatst kan worden, zelfs in de bijkeuken, kelder of garage.

Er is geen afhankelijkheid van aanvoer van lucht en afvoer van rookgassen door het dak, zoals bij een cv-installatie,

In hoeverre heeft de installatie invloed op jouw energierekening? 
Doordat de thermische batterij zowel jouw woning kan verwarmen en tegelijk je warm waterbehoefte kan voorzien, is het mogelijk dat je bestaande cv-installatie tot 60% minder moet draaien.

Dit resulteert in een besparing van 60% op je gas/mazout/elektriciteitsfactuur. Mooi toch!

Jimmy Lemmens

WIl jij ook besparen en energie-autonoom verwarmen?

We geven met veel plezier meer informatie en maken een offerte op maat van jouw behoeften.