Hoe gebruik je een laadpaal? Ontdek onze 5 tips

Laadpalen

Laadpalen en elektrische auto’s, twee termen die tegenwoordig niet meer weg te denken zijn uit onze maatschappij. Als je nog niet bekend bent met deze technologie, kan het in het begin wat aanpassing vergen, maar uiteindelijk bespaar je tijd, kosten en moeite!

Lees hier onze tips over hoe je het beste gebruik maakt van een laadpaal thuis.

Hoe werken laadpalen?

Vergelijk het opladen van je elektrische auto met het opladen van je smartphone: net zoals je je telefoon in het stopcontact steekt, sluit je je auto aan op de laadpaal. Op dat moment begint de batterij van je auto op te laden.

Er zijn verschillende standen waarmee je kan laden indien de laadpaal dit ondersteunt, waaronder:

  • Gewoon laden
  • Snel laden
  • Slim laden

De snelheid waarmee je auto wordt opgeladen, hangt af van deze verschillende factoren. Vooral slim laden is interessant, omdat het niet alleen goed is voor jou, maar ook voor je portemonnee en het milieu.

Er zijn nog andere factoren waarmee je rekening moet houden, zoals:

  • Het type aansluiting op het netwerk (monofasig of driefasig)
  • De aanwezigheid van een digitale meter
  • Het gebruik van zonnepanelen voor energieopwekking
  • De frequentie waarmee je auto overdag thuis staat
  • Andere grootverbruikers in huis (zoals een warmtepomp of sauna)
  • Worden je laadsessies vergoed door je werkgever of ben je zelf een ondernemer?

Wil je weten waar je jouw laadpaal het beste plaatst? Ontdek het in onze blog!   

Ontdek onze 5 tips hoe je jouw laadpaal slim gebruikt

Tip 1: Optimaliseer je laadsessies met PV-laden  

PV-laden wilt simpelweg zeggen dat je jouw auto oplaadt met de zonne-energie die je hebt opgewekt via je zonnepanelen. Deze kostenefficiënte oplossing zorgt ervoor dat je overtollige opgewekte energie niet meer hoeft terug te sturen naar het net, om het dan later weer duur terug te kopen.  

Je laadpalen laten communiceren met je zonnepanelen? Ontdek onze slimme app

Tip 2: Gebruik Min + PV voor bewolkte dagen  

Zoals je zelf al gemerkt hebt, schijnt de zon niet altijd in België. Dankzij de Min + PV-modus wordt je wagen bij bewolking of slecht weer minimaal opgeladen. Tijdens zonnige periodes worden de zonnepanelen wel optimaal benut, met superplusenergie als resultaat.

Je leest het ook bij tip 2 dat het gebruik van zonnepanelen in combinatie met je laadpaal, voor vele voordelen zorgt. Heb je dit nog niet in huis? Geen zorgen! Wij helpen je graag met de installatie.

Geniet van de voordelen van zonnepanelen

Tip 3: Profiteer van dynamisch laden

Dynamisch opladen betekent dat je wagen enkel opgeladen wordt wanneer de energieprijs op het net laag is. Hierdoor koop je op momenten waarbij het tarief het gunstigst is, waardoor je energiekosten aanzienlijk dalen.

Tip 4: Plan je laadsessies in 

Gebruik onze plan-laadoptie om bovenstaande modi optimaal te benutten, afgestemd op de tijd die je hebt om de wagen op te laden.  

Tip 5: Integreer eenvoudig je bestaande laadpaal

Heb je al een laadpaal? Geen nood aan vervanging. Dankzij onze eigen app ‘MWS-home’, kunnen wij jouw bestaande laadpaal upgraden en koppelen aan één van onze ondersteunde protocollen (MQTT, Modbus, API of TCP).

Jimmy Lemmens

Advies nodig over de installatie van je laadpaal?

Door slim te laden bespaar je niet alleen op je energierekening, maar draag je ook bij aan een duurzamer milieu. Met de juiste hulp en kennis haal jij het maximale uit je laadpaal!

Aarzel niet om contact met ons op de nemen bij vragen. Ons team staat voor je klaar bij zowel de levering als plaatsing van je laadpaal.