Earth Overshoot Day: Wat wilt deze dag zeggen?

Algemeen

Op 1 augustus vieren we wereldwijd Earth Overshoot Day. Hoewel het woordje ‘vieren’ eigenlijk niet in de context past, staat deze dag eerder als een triestige vaststelling.

Vandaag hebben wij als mens, meer van de natuur én gronstoffen verbruikt dan de aarde in 1 jaar kan vernieuwen of produceren. Tegelijkertijd benadrukt dit concept ons ook hoe snel de ecologische voetafdruk van de mensheid groeit en toont het belang van natuurherstel aan.  

Vier belangrijke punten over deze dag

Berekening

Het Global Footprint Network berekent Earth Overshoot Day door de biocapaciteit van de planeet (de hoeveelheid natuurlijke hulpbronnen die de aarde kan genereren) te vergelijken met de Ecologische Voetafdruk van de mensheid (de vraag naar die hulpbronnen).

Betekenis

Het onderstreept de urgentie van het verminderen van onze ecologische voetafdruk om langdurige duurzaamheid te waarborgen. Hoe eerder in het jaar Earth Overshoot Day valt, hoe groter de onbalans tussen consumptie en regeneratie.

Trend

Historisch gezien valt Earth Overshoot Day elk jaar eerder. In de jaren 70 viel het in december, maar in de afgelopen jaren is het in eind juli of begin augustus gevallen, wat duidt op een toenemende ecologische overschot.

Factoren die de datum beïnvloeden

Omdat Earth Overshoot Day elk jaar op een andere dag valt, zijn hier bepaalde factoren aan verbonden zoals:

  • De bevolkingsgroei
  • Consumptiepatronen
  • Milieudegradatie

Inspanningen om efficiëntie te verbeteren, afval te verminderen en over te schakelen naar hernieuwbare energiebronnen kunnen helpen de datum later te laten vallen. 

Wat kunnen we doen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen?

Duurzaam beheer van hulpbronnen

Het bevorderen van het gebruik van hernieuwbare hulpbronnen en het waarborgen van duurzame praktijken in landbouw, bosbouw en visserij. Energietransitie: Overschakelen van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen.

Afvalvermindering

Verbeteren van recycling, verminderen van wegwerpplastic en het aanmoedigen van circulaire economieën.

Levensstijl veranderen 

Mensen aanmoedigen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen zoals:

Overheidsbeleid

Het implementeren van een beleid dat duurzaamheid bevordert zoals:

Bedrijfsverantwoordelijkheid

Bedrijven aanmoedigen om duurzame praktijken aan te nemen, hun ecologische voetafdruk te verkleinen en milieu-initiatieven te ondersteunen.

Gemeenschapsbetrokkenheid

Gemeenschappen betrekken bij lokale duurzaamheidsprojecten, zoals stedelijke tuinbouw, afvalbeheerprogramma's en natuurbehoudsinspanningen.

Karen Vanhoren

Samen naar een betere toekomst

Door samen aan bovenstaande inspanningen te werken, kunnen we bouwen aan een betere toekomst! Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en het concept van energie-autonoom wonen, spelen ook een positieve rol in het verhaal.

Neem contact op met ons om samen uw mogelijkheden te bekijken.