De geschiedenis van Dotronix

Algemeen

Voor de lezer die graag nog wat meer achtergrondinformatie wenst heb ik de gelegenheid genomen om vanaf de start van het bedrijf tot waar we nu staan eventjes neer te pennen.

We starten bij het begin en dat is op school. Al snel was het duidelijk dat ik iets met elektriciteit wou doen. De interesse groeide gestaag en later kreeg ik dan ook de mogelijkheid om stage te lopen bij een installatiebedrijf.

Stage bij Elektrotechniek Vanherck (= Rexel Mol)

Mijn stage liep ik bij Elektrotechniek Vanherck. Zij waren destijds niet alleen een groothandel maar ook een installatiebedrijf die projecten verwezenlijkte. Dit waren voor mij twee vliegen in 1 klap, want ik kreeg hierdoor:

  • Materiaalkennis
  • Praktijkervaring

Materiaalkennis bouwde ik op door te helpen in de winkel. Hierdoor zag ik welke snufjes er allemaal aanwezig waren en kon ik tegelijkertijd veel vragen stellen.

Voor de installaties van sommige projecten mocht ik mee op pad. Al snel was ik mee met verschillende soorten technieken, waardoor ik ook een stapje hoger mocht schakelen en mij ging verdiepen in de moeilijkere technieken zoals Siedle en de basis van domotica.

Vanherck stond ook bekend om zijn gamma van verlichting en daardoor kon ik veel leren over de verschillende dim methodes. De basis van elektrotechnieken was gelegd.

Syntra opleiding Domotica

Ondanks mijn sterke basis bleef mijn kennis in automatisatie ondermaats. Aangezien er destijds geen specifieke opleiding over domotica bestond, ben ik een bijkomende opleiding bij Syntra gaan volgen. De basis had ik al meegekregen op mijn stageplaats, maar ik wou mij verder gaan verdiepen.

In deze opleiding werden de basisbeginselen terug herhaald en uitgebreid met gevorderden algoritmes. Mijn interesse werd groter en de toekomst duidelijker: Met Dotronix wil ik het verschil maken!

Eenmanszaak in Doornik

De kennis heb ik alreeds verworven en de naam was ook in de sacoche, maar ik had een voltijdse job in de elektriciteitswereld, dus de volledige stap zetten was nog wat groots.

Ik ben in 2008 eerst gestart met een éénmanszaak met een kleine opslagruimte (= een deel van de garage, want de auto moest er ook nog in 😊) in het ouderlijk huis.

Een tweetal jaar heb ik kleinere projecten in bijberoep gerealiseerd. Omdat mijn vader ook geïnteresseerd was in elektriciteit hielp hij graag een handje mee met de zaken voor te bereiden.

Na die 2 jaar werd toch duidelijk dat ik hier een hoofdberoep van zou willen maken.

Het verder verloop van Dotronix

In 2010 heb ik dan de stap gezet om van Dotronix een besloten vennootschap te maken. Inmiddels verhuisde ik ook van het ouderlijk huis naar een appartement met veel meer opslagruimte.  

De honger naar meer te weten komen over domotica bleef toch toenemen en in België was er op dat moment nog niet zo veel over domotica bekend.

De naam Dotronix

Dotronix komt van Domus (in het latijns “huis”) en tronix (“elektronica”) maar dan met een X om te moderniseren. Als je beiden een beetje samenvoegt dan kom je tot de naam Dotronix ( =alles wat met elektronica te maken heeft binnen je woning).

Specialisatie domotica in Australië

Tien jaar geleden kreeg ik de kans om in Australië (Sydney) het vak te leren bij de grotere projecten. Sindsdien is ons gamma van elektriciteit mondjesmaat uitgebreid met domotica en integraties van allerlei verschillende toepassingen hiervan:

Nu alles op punt stond ben ik ook het verhaal van Siedle oproepsystemen teruggaan op rafelen en zijn we sinds 2012 ook Siedle partner geworden, waardoor we de betere oproepsystemen kunnen aanbieden aan onze klanten.

Slimme sturing als hoofdspecialiteit  

Sinds 2016 hebben wij ons verder gespecialiseerd in zonnepanelen. Ook slim omgaan met energie stond toen al op onze agenda. Ons bedrijf is blijven groeien op vlak van totaaloplossingen en zo is in 2020 onze slimme app mondjesmaat uitgerold.

Vanaf nu is de MW- home voor de particulieren en de MWS-pro voor de KMO een must have voor jouw project.

We geven graag meer uitleg over onze app in onze blog MSW home MWS pro! 

ACP partner van Siedle

In 2024 werden we als enige in Vlaanderen ACP (Access Certified Partner) van Siedle BeNeLux, waardoor we in de toekomst betere en complexere ACP-installaties kunnen uitvoeren. Vandaag zijn we trots op wat we in de afgelopen jaren hebben opgebouwd en kijken we uit naar nog betere, slimmere en uitdagende kansen die op ons pad komen.

Jan Vanhoren

Contacteer ons voor meer informatie

Heb je vragen omtrent energiezuinige installaties, plaatsing van zonnepanelen, domotica en meer? Aarzel niet om contact met ons op te nemen! Wij helpen je graag verder.