Comfortabel leven dankzij domotica: wat is het?

Domotica

Denk eens na over alle dagelijkse handelingen die je zowel thuis als op je werk uitvoert: de lichten aan- en uitdoen, de airco instellen, de gordijnen openen, de garagepoort bedienen en meer. Het zijn er nogal wat als je erbij stilstaat.

Maar wat als al deze handelingen gecombineerd én geautomatiseerd kunnen worden dankzij één systeem? Dat is waar ‘domotica’ om de hoek komt kijken! 

Ontdek in deze blog wat domotica precies inhoudt en hoe het jouw leven comfortabeler maakt.

Wat betekent domotica?

Het woord "domotica" is afgeleid van het Latijnse "domus" (huis) en "tica" (automatie). Domotica is ontwikkeld om je woonervaring te verbeteren door slimme technologieën te integreren.

Kortom, domotica is in feite een systeem van meetapparatuur dat je leven aanzienlijk comfortabeler maakt, omdat bepaalde taken automatisch worden uitgevoerd zonder dat je erover hoeft na te denken.

Domotica toepassingen voor je thuis: particulieren 

Er zijn verschillende manieren om domotica in je huis te integreren. Je kan functies combineren zodat meerdere handelingen tegelijkertijd plaatsvinden, bijvoorbeeld de tv die aanspringt terwijl de lichten tegelijkertijd aangaan. Dit zorgt ervoor dat je in de juiste sfeer en setting terechtkomt. 

Voorbeelden van automatische handelingen die je met domotica bedient zijn:

  • Tv
  • Rolluiken en gordijnen
  • Lichten
  • Garagepoort
  • Camera’s en beveiligingsapparatuur
  • Thermostaat
  • Ventilatie
  • … 

Bekijk onze gerealiseerde domotica integraties. 

Domotica toepassingen voor je bedrijf: professionelen  

Ook op het werk zijn er verschillende domotica toepassingen die je kan integreren, ideaal voor kantoorruimtes, vergaderingen of wanneer de laatste persoon vertrekt. Met één druk op de knop wordt bijvoorbeeld alles automatisch uitgeschakeld, zodat je niet meer tien lichtknoppen hoeft in te drukken en je geen zorgen hoeft te maken dat je er één vergeten bent. ;)

Beveiliging vormt eveneens een belangrijk aspect voor jouw bedrijf. Door je beveiligingssystemen en camera’s te integreren in één app, krijg je een duidelijk overzicht van de verschillende ruimtes.

Ontdek de MWS-app van Dotronix

Wij hebben één app ontwikkeld waarmee je al jouw energiezuinige systemen beheert, ongeacht het merk van de installatie. Zo krijg je een gedetailleerd overzicht van je verbruik. Dat is pas een hoogtechnologisch domoticasysteem!

Karen Vanhoren

Maak jouw leven comfortabeler

Klaar om een comfortabel leven te leiden dankzij de slimme integratie van technologie in je woon- en werkomgeving? Aarzel niet en zet de eerste stap met onze app! Neem contact met ons op voor meer informatie.